Gewicht en beweging in de overgang

, , ,

Verandert ook uw lichaam in de overgang?

Veel vrouwen zien, dat hun lichaam verandert tijdens de overgang.  Er wordt iets meer vet opgeslagen op de buik, de spiermassa wordt minder en alles gaat wat meer hangen …

U krijgt het gevoel een strijd met uw gewicht te leveren, die niet te winnen lijkt. Kon u voorheen makkelijk een kilo afvallen door even niet te snoepen, dan blijkt dit nu niet meer te werken. De oorzaak is veranderende hormonen en een trager werkende stofwisseling. Dit gebeurt gewoon met het klimmen van de levensjaren.

Wat gebeurt er dan in het lichaam?

De hormoonspiegel verandert en het lichaam zoekt een nieuwe blijvende balans. De productie van oestrogeen en testosteron stopt en dat is niet zonder gevolgen. Door het gebrek aan oestrogeen kunnen vrouwen hun eetlust minder goed in bedwang houden. Daarnaast zorgt het verminderde testosteron ervoor dat de spiermassa afneemt; dat is jammer, want hoe meer spiermassa er is, hoe meer vet er verbrand wordt.

Conclusie: in de overgang hebben vrouwen dus meer eetlust, meer buikvet en minder spiermassa. Tijd om maatregelen te nemen!

De maatregelen liggen dan vooral op het vlak van voeding en beweging!

Waarom is beweging zo belangrijk?

Om diverse redenen is het juist in de overgang belangrijk, dat je gaat bewegen:

  • De vetopslag op de buik is een kenmerk van het “metabool syndroom”; hierdoor loop je meer risico op diabetes type 2, verhoogde bloeddruk en een hoger risico op hart- en vaatziekten. Vaak is er ook toename van LDL-cholesterol (slechte cholesterol) en een afname van het HDL-cholesterol  (goede cholesterol).
  • Verder is het zo, dat de botaanmaak in de overgang vermindert; dit doordat het oestrogeen afneemt. We spreken dan over ca. 15% botverlies. Botontkalking (osteoporose) is dus iets waar je serieus naar moet kijken. Regelmatig bewegen is belangrijk voor de botopbouw. Ook de inname van vitamine D is van belang.

Er zijn twee manieren om te bewegen: belast bewegen en onbelast bewegen. Bij belast bewegen wordt de aanmaak van botcellen gestimuleerd, bijvoorbeeld door: wandelen, yoga/pilates, fitness, dansen, hardlopen. Maar ook skaten, tennissen, traplopen vallen onder de categorie belast bewegen. Bij onbelast bewegen wordt de aanmaak van botcellen niet gestimuleerd; wel zorg je hiermee voor soepele, stevige spieren, vergroot het de capaciteit van hart en longen en verbrand je er natuurlijk kilocalorieën mee. Voorbeelden zijn fietsen en zwemmen.

Beweeg dus bij voorkeur dagelijks, maar minstens vijf dagen per week en dan minimaal een half uur matig actief. Huishoudelijke taken en grondoefeningen tellen ook mee en je mag het ook verdelen over 3x 10 minuten! Daarnaast is het advies om 1x per week intensiever te sporten (een uur), als het even kan in de buitenlucht. U kunt bij uw LijfStijling coach altijd terecht voor meer informatie of een advies.

Wat doe ik dan met de voeding?

Indien er sprake is van een aantal kilo’s te veel, dan kunt u uiteraard bij LijfStijling terecht. Indien u veel kilo’s kwijt wilt, is vooral onze aanpak met de eiwitmaaltijden uitermate geschikt om in korte tijd van uw kilo’s verlost te zijn. We bouwen dan uiteraard ook weer op naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Gaat het om slechts een paar kilootjes, dan kunnen we u ook alleen op basis van gezonde voeding begeleiden naar een volledig nieuwe balans. Informeer naar de mogelijkheden.