Bleekselderij paprika wokschotel

, , ,

Een smaakvol recept met bleekselderij; lekker, gezond en koolhydraatarm!

Wat is er zo gezond aan bleekselderij?

Iedereen kent ze wel; de groene stengels met groene bladeren. Het heeft een frisse smaak, is erg gezond en zit vol met vitamines, kalium en calcium. Je moet er wel rekening mee houden, dat het een nitraatrijke groente is.

Bleekselderij is rijk aan beta-caroteen; dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Dit zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor onder meer het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Ook is het een goede anti-oxidant. Verder bevat bleekselderij veel kalium, een mineraal dat nodig is voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Kalium is ook nodig voor het samentrekken van de spieren en voor de energiehuishouding van de spieren. Tot slot: kalium werkt vochtafdrijvend.

Mocht je tot op heden nog niet zo dol zijn op bleekselderij, dan weet je nu waarom het zeker de moeite waard is. Probeer dit recept en vertel ons wat je er van vindt.

Ingredienten (3 porties)

500 gr. bleekselderij, olijfolie, 1 ui, 1 (rode) paprika, 100 ml tomatensaus, chilipoeder, peper/zout, sambal, 1 eetlepel sesamzaad (eventueel geroosterd). Bloemkoolrijst: 150 gr. per persoon. Zelf heb ik het recept gemaakt met 1 portie bloemkoolrijst en apart 2 porties gewone rijst.

Bereiding

Snijd de bleekselderij in stukken van 3-4 cm. Bewaar het jonge groen voor de garnering (ben ik zelf vergeten ..). Kook de bleekselderij ca. 10 minuten, giet af en laat uitlekken. Snijd de uit en paprika grof, en wok 3-5 minuten in een beetje olie. Voeg de bleekselderij en tomatensaus toe en warm alles goed door. Proef en breng op smaak met chilipoeder, sambal en peper/zout. Rooster het sesamzaad in een koekenpan (of gebruik het straks ongeroosterd).

Wok de bloemkoolrijst 1-2 minuten tot het stoomt en beetgaar is. Druk de bloemkoolrijst in een (soep)kom en keer om in het midden van het bord. Rangschik de groenten erom heen en bestrooi met het jonge groen en sesamzaad.

Wij hebben dit gegeten met een kabeljauwfilet, maar het is ook lekker met een mager worstje of rundergehaktballetje.

Links: is met bloemkoolrijst / rechts: met gewone rijst

Eet smakelijk!