Te veel suiker? Hoe merk je dat?

, ,

Eet jij ook te veel suiker? 

De gemiddelde Nederlander eet tot wel 150 gram suiker per dag, terwijl maximaal 50 gram wordt aangeraden. Hoe zit dat bij jou? Het is moeilijk te meten hoeveel je daadwerkelijk neemt, maar als je de volgende dingen herkent, is het verstandig om het gebruik van suiker te verminderen.

Heb je de hele dag zin in zoet? 

Hoe meer suiker je eet, hoe meer zin je in zoet hebt. Je lichaam heeft steeds meer suiker nodig om er energie uit te halen. Na het nuttigen van zoet (suiker) voel je je meestal eerst heel erg lekker en energiek. Daarna volgt er een dip. Je hebt weer extra nodig en zo hou je zelf de behoefte in stand. Stoppen dus!!  De eerste dag(en) zal dat even wennen zijn, maar daarna voel je je echt  veel beter.

Ben je ook zo moe? 

Dit sluit aan bij het voorgaande punt. Na het dipje heeft jouw lichaam extra energie nodig. Als je te veel suiker eet kan het ook zijn, dat je te weinig vezels en eiwitten binnen krijgt. Die heb je ook nodig om je goed te voelen. Let dus goed op WAT je eet en HOEVEEL.

Heb je plekjes op de huid?

Merk je dat je de laatste tijd meer plekjes op de huid hebt? En heb je die periode ook echt meer suiker gegeten? Dan kan de suiker de oorzaak zijn. Natuurlijk is het ook mogelijk, dat het een hele andere oorzaak heeft, maar het is de moeite waard om uit te proberen door gewoon te minderen met suiker. Wie weet helpt het.

Hoe is het met je humeur gesteld? 

Vaak wordt je humeur er ook niet beter op als je ups en downs hebt. Tijdens de dip merk je meestal ook, dat je wat chagrijniger bent. Jammer, voor jezelf én voor je omgeving!

Hoe is het met je denkvermogen? 

Er wordt regelmatig gesproken over een after-lunch dipje. Je doet overal veel langer over en je kan je wat moeilijker concentreren. Dat komt omdat de bloedsuikerspiegel inzakt, nadat je suiker hebt gegeten. Je hebt hier geen controle over. Gaat ook weer over. Zorg, dat je een gezonde lunch nuttigt.

Heb je het idee dat je smaak verandert? 

Dat klopt ook. Alles lijkt minder zoet. Je smaakpapillen wennen aan de suiker en hebben steeds minder nodig om iets echt zoet te vinden. Omgekeerd is dit ook zo. Stop je met suiker eten, dan zal ineens alles veel zoeter smaken.

En tot slot: de kilo’s vliegen eraan? 

Stiekem weten we dit natuurlijk allemaal wel. Suiker bevat veel calorieën én het zorgt niet voor een voldaan gevoel. Na een zoete snack ga je meestal al snel weer iets anders eten. Je eet eerder te veel en je ziet het gewicht omhoog gaan.

Zorg er dan ook voor dat je evenwichtig eet, voldoende water drinkt én probeer minimaal 30 minuten per dag te bewegen. 

Wil je een afspraak voor een gratis advies? Dat kan!